Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet. Als de tand schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte. Als dit niet lukt, bewaar de tand dan in een beker melk of onder uw tong.
Ga direct naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.
NB Indien uw kind één of meerdere tanden van het melkgebit verliest, plaatst de tandarts deze over het algemeen niet terug. Uw kind zal dan moeten wachten tot de tanden van het blijvende gebit doorbreken. Vraag uw tandarts wel altijd om advies.
Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Aangeraden wordt daarom om uw kind al voor de tweede verjaardag, mee te nemen naar de tandarts.
In principe gaan implantaten een lange tijd mee. Daarbij zijn regelmatige controles en een goede mondhygiëne van belang.
Door het gebruik van een verdoving, doet het plaatsen van een implantaat geen pijn. Je kunt echter wel wat napijn ervaren, dit gaat na een paar dagen weer over.
Een implantaat vervangt een ontbrekende tand- of kieswortel. Om te voorkomen dat de tanden rondom de ontbrekende wortel scheef gaan staan of dat de tanden hun kauwfunctie verliezen, dient het gat te worden opgevuld met een implantaat. Daarnaast speelt het esthetische aspect een rol. Wel is voldoende kaakbot nodig om een implantaat te kunnen plaatsen.
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. Een implantaat wordt voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingprothese (klikgebit).
Gezond tandvlees is roze, stevig en ligt strak rondom de tanden en kiezen. Er is een regel die altijd geldt: als het tandvlees gezond is, bloedt het nooit!
Gingivitis is het eerste stadium van ontstoken tandvlees. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij het poetsen. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op gingivitis. Gingivitis geeft zelden pijnklachten.
Niet alle kinderen krijgen een fluoridebehandeling. De tandarts kan hiertoe besluiten indien je kind ondanks goed poetsen toch gaatjes krijgt of een verhoogt risico op het ontwikkelen van een gaatje loopt. Ook bij kinderen met een beugel wordt vaak fluoride toegepas
Met je tandenborstel kun je de ruimtes tussen je tanden (inter-dentale ruimte) niet goed bereiken. Daarom zijn aanvullende middelen, zoals tandfloss nodig om deze ruimtes schoon te maken. De aanvullende middelen die gekozen worden om de mond schoon te houden, moeten afgestemd zijn op de situatie in de mond. Overleg dit altijd met je tandarts.
Een flapoperatie kan noodzakelijk zijn bij hardnekkige gevallen van parodontitis. In de meeste gevallen kan parodontitis genezen door de combinatie van goede mondhygiëne en gebitsreiniging. Het kan voorkomen dat erg diepe of moeilijk bereikbare pockets niet voldoende reageren op de behandeling. Om deze plaatsen toch goed te kunnen reinigen, is het nodig er een flapoperatie wordt uitgevoerd.
Het plaatsen van een facing doet geen pijn. Het slijpen van het tandglazuur gebeurt minder diep dan bij bijvoorbeeld het boren in een tand en zal dus anders worden ervaren. Als er eerst een reparatie aan de tand moet worden uitgevoerd, zal de tandarts je een plaatselijke verdoving geven.
Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn er minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig.
Met een facing kan de vorm of de kleur van een tand worden gewijzigd. Zo kan de tandarts een spleetje tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, verkleurde tanden weer wit maken en scheve tanden verbergen.
De elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging voor je, zodat je je kunt concentreren op de juiste plaatsing van de borstel. Een elektrische tandenborstel verwijdert in dezelfde tijdsduur meer tandplak dan een handtandenborstel. Daarnaast wordt tijdens het poetsen met een handtandenborstel gemiddeld meer druk uitgeoefend dan met een elektrische tandenborstel. Een hoge poetsdruk kan beschadiging van het tandvlees veroorzaken, dus ook om deze reden is de elektrische tandenborstel beter dan een handtandenborstel.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrisch poetsen effectiever is dan poetsen met de handtandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt de poetsbeweging voor je, zodat je je kunt concentreren op de juiste plaatsing van de borstel. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan elektrisch poetsen boven poetsen met de hand. De keus blijft echter aan jou.
De tandarts beoordeelt tijdens een periodieke controle de gezondheidstoestand van uw gebit. Afhankelijk hiervan zal hij een aantal maatregelen treffen zoals het verwijderen van tandsteen en polijsten van uw tanden. Als u een lange tijd niet naar de tandarts bent geweest, kunnen gaatjes zijn ontstaan. Voor het vullen hiervan wordt over het algemeen een nieuwe afspraak gepland.
Ieder gebit is anders en daardoor verschilt ook de mondverzorgingsbehoefte per persoon. Bezoek, in overleg met uw tandarts, minimaal één keer per jaar uw tandartspraktijk voor een preventieve controle.
Door het gebruik van een verdoving, doet het vullen van een gaatje geen pijn. Je kunt echter wel wat napijn ervaren, dit gaat na een paar dagen weer over.
Beginnende gaatjes kunnen door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen. Indien de cariës (het gaatje) zich heeft uitgebreid, kan deze niet meer uit zichzelf herstellen. In dit geval dient het gaatje door een tandarts gevuld te worden.
Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets twee keer per dag je tanden met fluoridetandpasta. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Elektrische tandenborstels zijn een effectief middel om plak te verwijderen, de borstel maakt de poetsbeweging voor u en u kunt zich concentreren op het plaatsen van de borstelkop. Daarnaast kun je gebruikmaken van aanvullende hulpmiddelen, zoals tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met de tandarts of mondhygiënist welk middel voor jou het meest geschikt is.
Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand en meestal twee kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.
De brug blijft, afhankelijk van de gezondheid van de aangrenzende tanden of kiezen, vele jaren zitten.
Er is geem veiligere plek als bij ons. U kunt bij ons terecht als u angst hebt voor de tandarts.
Angsttandartsen helpen de tandheelkundige behandeling uitvoerbaar te maken en de angst tot op aanvaardbaar niveau te reduceren. Daarbij werken we eventueel samen met een psycholoog.
Er zijn verschillende manieren om van je tandartsangst af te komen. Ga in eerste instantie eens een gesprek aan met de tandartsen bespreek je angst.